Zajímavosti o kávě a náhled do její historie

Začíná váš den šálkem neodolatelné kávy, jejíž každý doušek přispívá k vašemu lepšímu dni? Potom je na místě vědět něco o její historii. Většina z nás dobře zná příběh o kozách, které byly plné života po konzumaci bobulí z jistých stromů. Příběh je však o něco rozvinutější, tak se na něj pojďme spolu podívat.

Etiopie – kolébka historie kávy

Etiopské planiny byly vždy známé úrodnou půdou a pastvinami skotu. Legenda říká, že v 9. století si jeden pastýř všiml, jaké jsou jeho kozy nabuzené, když sežerou bobulky z jednoho druhu stromu. Pastýř se jmenoval Kaldi a o svém objevu ihned informoval bratry v místním klášteře. Jeden z mnichů se rozhodl bobule převařit a vývar následně vypil. Výsledkem bylo, že mohl mnohem déle bdít a modlit se.

Vědeli jste, že…

… vzácná cibetková káva se ročně vyrobí pouze v množství přibližně 500 kg pro celý svět?

Jak se káva dostala do světa?

V dávných dobách nefungovala média, která by dokázala informovat celý svět o novém objevu v průběhu několika málo okamžiků, jak je tomu dnes. Informace a novinky se však přesto posouvaly dál a dál do světa. Výjimkou nebyl ani Kaldiho objev, který putoval z Etiopie nejdříve do Egypta a pokračoval na arabský poloostrov, což byla významná křižovatka cesty na západ a na východ. Díky této cestě to měla káva už jen na skok do Ameriky a jihozápadní Asie.

Tip: Stejně jako v případě ostatních surovin je důležité dodržovat základní zásady skladování kávy. Jedině díky nim zůstane čerstvá a lahodná a neztratí původní kvalitu.

Káva bez kofeinu přišla o 1000 let později

Za kávu bez kofeinu vděčíme Německu. S objevem přišel v roce 1820 analytický chemik Friedlieb Ferdinand Runge, který jako první izoloval kofein z kávových zrn. Objev však zapadl prachem a první komerčně prodávaná bezkofeinová káva spatřila světlo světa až v roce 1906 – tedy přibližně 1000 let po objevu účinků běžné kávy.

Německý obchodník s kávou Ludwig Roselius měl za to, že jeho otec zemřel kvůli předávkování kofeinem. Roselius po otcově smrti hledal způsob, jak kávu zbavit tohoto „jedu“. Káva bez kofeinu se dodnes vyrábí pomocí proplachování vodou, což je zároveň i metoda, kterou Roselius při nehodě objevil. Jednalo se o zatopení dodávky kávy při transportu, kterou obchodník vysušil a zkusil z ní uvařit kávu. Výsledkem bylo méně kofeinu, stejná chuť, ale o něco slanější.

V dnešní době přibývá milovníků kvalitních zrn, kteří si za svůj oblíbený nápoj neváhají připlatit. Výběrová káva se chlubí vytříbenou chutí i vůní a slibuje mnohem intenzivnější zážitek.

Krátký výlet do minulosti máme za sebou, ale novodobá historie kávy se píše každým dnem. Od nalezení účinků kávových vývarů přišlo mnoho nadšenců s nespočtem inovací a způsobů přípravy. Dnes je pro mnohé příprava kávy zálibou, která dokonce vyústila do několika mistrovství. Kdo ví, kam se bude budoucnost kávy ubírat v příštích dekádách a kde vlastně skončí.