Vánoční menu třikrát jinak

Štědrý večer se neúprosně blíží a vy už jistě přemýšlíte nad tím, co budete letos servírovat při slavnostní večeři. Nedáte dopustit na českou klasiku nebo raději experimentujete? Podívejte se s námi, jak lze servírovat štědrovečerní večeři třikrát jinak.

Otázka, co budete mít na Vánoce k večeři je v Čechách téměř zbytečná, odpověď bude pravděpodobně vždy stejná: kapr, bramborový salát a rybí polévka. Budete letos držet basu nebo vystoupíte z davu.

Vánoce podle našich babiček

Když se rozhodnete ctít staročeskou tradici, nebudete muset měnit tolik, kolik by se mohlo zdát. Češi jsou v tomto ohledu velmi konzervativní a štědrovečerní večeře se během let příliš nezměnila. Naše babičky se moc nezabývaly tím, co zrovna v gastronomii frčí a každý rok servírovaly to samé. Na Štědrý večer na stole byl smažený kapr, bramborový salát, houbový kuba, rybí polévka a jablečný štrůdl.

Odlehčené tradiční menu

Možná proto nejsme ani my moc nakloněni experimentům. Jako první přijde na řadu ve většině domácností polévka. Často rybí, někdy hrachová a jindy zase zelňačka. Polévka na stole musí být, ale ruku na srdce, kolik členů vaší rodiny má v oblibě rybí polévku. Ušetřete si práci a mnohdy i nervy a předem se domluvte, jakou polévku budete podávat.

Smažené řízky a kapr jsou v Čechách zakořeněny opravdu silně, zkuste je trochu odlehčit třeba pečením v troubě. Recept na bramborový salát je rodinným stříbrem, na které není radno vztahovat ruku. Nicméně i tady je možnost pro určité inovace, co říkáte? Můžete do něj místo majonézy přidat bílý jogurt nebo ji nepoužívat vůbec. Nakonec se někde podává vánočka, dort nebo cukroví.

Netradiční štědrovečerní večeře

Máte už plné zuby smažených kaprů a kuřecích či vepřových řízků s těžkým bramborovým salátem, zkuste celé menu pojmout moderně. Vyzkoušejte třeba lososa s grilovanou zeleninou nebo některou z nesmažených úprav kapra.

K moderní gastronomii patří také propojení jídla s pitím. Dbejte tedy i na to, abyste k daným chodům podávali správné nápoje. Například k rybě se hodí převážně suché bílé víno, naopak k dezertům podávejte spíše víno sladší. Během večeře musí být na stole dostatek vody, kterou vaši hosté jistě ocení.

Jestli se chcete pustit do experimentů, ale sami si nevíte rady, obraťte se na profesionály, kteří vám vytvoří moderní přesto tradiční menu na míru. Proberete s nimi své preference a oni všechno připraví za vás. Můžete si tak v klidu užít vánoční pohodu a nemusíte se zabývat vařením a přípravami.

Ať se rozhodnete pro klasiku nebo pro něco nového, proberte to předem s rodinou. Vánoce jsou především o harmonii a nepovedený experiment by ji mohl snadno narušit.

Přidat komentář